Největší česká kniha v distribuci: „Satelitní atlas pyramid“

Největší česká kniha v distribuci: „Satelitní atlas pyramid“ byla pokřtěna pouštním pískem v Paláci knih Luxor Praha.

Milovníkům starých map, starověkého Egypta, krásných knih a „nej“ je určena kniha Satelitní atlas pyramid českého egyptologa Miroslava Bárty a geoinformatika Vladimíra Brůny. Křest jediného satelitního atlasu pyramid na světě, spojený s autogramiádou se uskutečnil 29. 10. 2007 v Paláci knih Luxor, Václavské náměstí 41, Praha. Knihu pokřtili pouštním pískem z pyramidových polí kmotři Martina Kociánová a Tomáš Tureček – National Geographic Česko a zúčastnili se i český egyptolog prof. Miroslav Verner a Její excelence velvyslankyně Egyptské arabské republiky v ČR.

Kniha Satelitní atlas pyramid přináší satelitní snímky nejznámějších pyramidových polí starověkého Egypta doby stavitelů pyramid. Poprvé zpřístupňuje satelitní snímky hrobek a pohřebišť staroegyptských panovníků české i zahraniční veřejnosti, a to v nejvyšším možném rozlišení.

Zkoumaná oblast zahrnuje od severu k jihu sluneční chrámy v Abú Ghurábu a dále pyramidové nekropole v Abúsíru, Sakkáře a Dahšúru. Na těchto lokalitách byly postaveny tři čtvrtiny všech známých pyramid panovníků Staré říše (k nim se pojí dále několik pyramid z doby Střední říše v Dahšúru) a stovky hrobek vysokých i nižších hodnostářů jejich doby. Publikace obsahuje text přibližující i historii mapování celé oblasti a reprodukce map, které vznikaly postupně od doby Napoleonovy expedice do Egypta na konci 18. stol. až po současnost.

K publikaci jsou přiloženy 3 složené velkoformátové mapy tištěné na největším ofsetovém stroji na světě (mapy jsou dlouhé 192 cm): Satelitní snímek v plném rozlišení, Lepsiova mapa (nikdy nebyla publikována vcelku, jediný malovaný originál se nachází v Berlíně) a de Morganova mapa (nikdy nebyla publikována vcelku).

Nakladatelství DRYADA je mladým dynamickým nakladatelstvím, které si zakládá na kvalitním zpracování knih. DRYADA se snaží dostát svému mottu: „Tvoříme krásné knihy“. Vydává literaturu z oblasti archeologie, egyptologie, antropologie, dále vydáváme poezii, uměleckou literaturu a speciální tisky.

Kontakt
Dryada
Skalecká 2, PO BOX 17
25210, Mníšek pod Brdy
 +420 608 334 777
  dryada@dryadar.com
  www.dryada.com

nakladatel: Vlasta Králová
  vlasta.kralova@dryada.com
 +420 608 334 777

Úvod > Nástěnka > Největší česká kniha v distribuci: „Satelitní atlas pyramid“