Český egyptologický ústav na internetu

V současné době je internet nejjednodušším a nejdostupnějším způsobem pro zpřístupňování výsledků z výzkumů, a to nejen pro humanitní vědy. Jeho prostřednictvím lze informovat veřejnost o průběhu výzkumů, zajímavých vědeckých otázkách a prezentovat výsledky již ukončených projektů. Odborná i laická veřejnost se tak dozvídá o nejnovějších publikacích a archeologických pracích Českého egyptologického ústavu FF UK. Na podzim 2013 jsme spustili oficiální stránky ústavu na Facebooku a na YouTube, které jsou zaměřené na prezentaci našich výzkumů v Egyptě a Súdánu a na monitoring zpráv v médiích v České republice a zahraničí. V nedávné době k nim přibyla nová webová stránka ústavu.

 

 Web

Webová prezentace Českého egyptologického ústavu FF UK už delší dobu potřebovala aktualizaci a vylepšení. Vzhledem k tomu, že v současnosti lze na internetu nalézt obrovské množství nekvalitních zdrojů, je nezbytné, aby webové stránky profesionálních egyptologických organizací poskytovaly srozumitelné a spolehlivé informace o starověkém Egyptě a jeho výzkumu. Dřívější podoba ústavního webu existovala od roku 2005, avšak v těchto dnech spouští Český egyptologický ústav nový web na adrese cegu.ff.cuni.cz. Web je založen na redakčním systému WordPress a šablony pro Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy byly vytvořeny českou firmou Red Peppers. Správcem obsahu webu je vědecký pracovník ústavu Mgr. Martin Odler, na migraci obsahu a grafice webu se podílela bývalá studentka egyptologie, Bc. Markéta Kobierská. Web bude i nadále poskytovat aktuální informace o práci Českého egyptologického ústavu FF UK. Bude také sloužit jako prezentace oboru egyptologie pro širokou českou veřejnost. Web má v současnosti také anglickou verzi a připravujeme také verzi arabskou. Stará verze webu je stále dostupná na adrese ceguold.ff.cuni.cz a přibližně za půl roku bude vypnuta.

 

 Facebook

Oficiální facebooková stránka ústavu je na adrese https://www.facebook.com/egyptologieffcuni/, pod názvem Český egyptologický ústav FF UK. Poskytuje nejaktuálnější informace s  odkazy na mediální výstupy českých egyptologů doma i v zahraničí, na plánované přednášky a akce a na nové publikace členů ústavu. Fotoalba obsahují exkluzivní fotografie z výzkumů v Egyptě a Súdánu. Stránka má v současnosti více než 2400 fanoušků. Většina je z České republiky, ale najdou se také fanoušci téměř z každé země na světě. Pokud chcete mít nejnovější zprávy, dejte nám prosím na Facebooku „like“.

 

 YouTube

YouTube kanál je dostupný na adrese  https://www.youtube.com/user/egyptologieffcuni. Inspirací se mu staly kanály zahraničních organizací: svůj kanál má např. britská Egypt Exploration Society. Kanál Českého egyptologického ústavu FF UK obsahuje historické záznamy i vybrané záběry z nedávných prací v Egyptě a Súdánu a záznamy přednášek v češtině i angličtině. Stránka má v současnosti více než 450 odběratelů a videa mají více než 100 000 zhlédnutí. Nejstarším videem je sestřih ze záběrů z československých expedic do Núbie v 60. letech minulého století, v oblasti dnes zaplavené Vysokou asuánskou přehradou. Československá expedice se zúčastnila velké kampaně UNESCO za záchranu kulturního dědictví Núbie.

Spolupráce s filmaři pokračovala v 80. letech, kdy československý štáb vedený Janem Boňkem (1945–2016) vytvořil dokument o práci Československého egyptologického ústavu FF UK v Abúsíru pro britský Channel Four. Film byl vysílán poprvé v roce 1988. Jan Boněk poté spolupracoval s českými egyptology více než dvacet let a jeho štáb zaznamenal mnohé důležité objevy, např. otevírání sarkofágů kněžích Iufay a Neferinpua. Dokumenty vytvořené pro Českou televizi, např. „V zemi faraonů“ a „Nové objevy ve starém Egyptě“, informovali českou veřejnost o aktuálním stavu výzkumu staroegyptské civilizace. V roce 2008, při příležitosti 50. výročí založení Českého egyptologického ústavu FF UK, připravil sestřih z 50 let výzkumů. Samostatný sestřih existuje pro otevření neporušeného sarkofágu kněze Iufaa v jeho šachtové hrobce, které se odehrálo v roce 1998.

Jan Boněk odkázal Českému egyptologickému ústavu FF UK filmový materiál vytvořený v Abúsíru a na jiných lokalitách v Egyptě. Výběr z těchto záběrů se v budoucnu objeví i na našem YouTube kanálu.

 Martin Odler

Úvod > Nástěnka > Český egyptologický ústav na internetu