Výstava fotografií v Knihovně Jana Palacha

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a Český egyptologický ústav FF UK Vás srdečně zvou na výstavu velkoformátových fotografií Egyptologie. Úspěchy české vědy objektivem Martina Frouze, která je instalována v prostorech Knihovny Jana Palacha (hlavní budova FF UK, nám. Jana Palacha 2, Praha 1) do 28. 2. 2013. Výstava je přístupná během  otevíracích hodin knihovny.

Výstava je prezentací nedávných vědeckých aktivit Českého egyptologického ústavu FF UK, který působí v Praze a Káhiře. Autorem všech vystavených fotografií je fotodokumentátor a fotograf Martin Frouz. Díky své dlouholeté spolupráci s Českým egyptologickým ústavem má možnost nejen dokumentovat nalezené předměty a objekty, ale i každodenní archeologickou práci a postupy, které směřují k jejich záchraně pro další generace.

Téměř 30 fotografií, rozmístěných ve všech prostorech Knihovny Jana Palacha, je rozčleněno do dvou základních částí, Abúsír a Poušť.

Část Abúsír zahrnuje záběry týkající se archeologického naleziště, které leží přibližně 20 km na jihozápad od Káhiry. Jde o místo, kde již více než 50 let čeští egyptologové provádějí své stěžejní práce. Ti se ve své činnosti soustřeďují nejen na výzkum pyramidových komplexů a soukromých hrobek z doby stavitelů pyramid, ale i velkých šachtových hrobek z tzv. sajsko-perské doby.

V části Poušť se vydáme daleko mimo běžně navštěvované oblasti Egypta, do nitra Západní, (Libyjské) pouště. Uvidíme nejen oblast el-Hajezu na okraji oázy Bahríja, ležící přibližně 500km od Káhiry, ale i vzdálenější, dnes neobydlené končiny. Vydáme se po stopách expedice  Gilf Kebir 2008 k Vodní hoře nebo k Jeskyním plavců či šelem.

Pozvánka k výstavě zde.

Úvod > Nástěnka > Výstava fotografií v Knihovně Jana Palacha