Zemřel reis Ahmad, dlouholetý předák dělníků na českých archeologických výzkumech v Egyptě

V pátek 22. března 2013, krátce po západu slunce, zemřel po dlouhé a těžké nemoci předák dělníků na českých archeologických výzkumech v Egyptě, reis Ahmad el-Keréti.

Reis Ahmad se podílel na českých výzkumech v Abúsíru téměř čtyři desetiletí společně se svým starším bratrem Találem, stál u všech zásadních objevů Českého egyptologického ústavu FF UK: pyramidového komplexu královny Chentkaus, pyramidového komplexu panovníka Raneferefa, nevykradených hrobek kněží Iufaa a Neferínpua, komplexů velmožů Kara a Intiho a mnoha dalších. V roce 2011 se stal hlavním reisem expedice a v roce 2012 se významně podílel na nálezu unikátních soch vysokých hodnostářů z 3. tisíciletí před Kr.

V posledních letech vedl také dělníky na výzkumech ústavu v oáze El-Héz, kde se stal nedílnou součástí týmu a významně přispěl k objevu nových lokalit a osídlení z doby raně křesťanské i unikátních podzemních zavlažovacích systémů.

Reis Ahmad byl ojedinělou postavou, která si dokázala všechny podmanit svou lidskostí a zápalem pro práci v poušti, touhou po objevech a zachraňování staroegyptské civilizace. Jeho odchod z tohoto světa je důkazem, že některé ztráty nejsou nahraditelné.

Kéž kráčíš po krásných cestách, po nichž kráčejí ti, kteří jsou ospravedlnění před Velkým Bohem.

 

Reis Ahmad el-Kerétí s prof. Miroslavem Vernerem (foto Martin Frouz)

Reis Ahmad el-Kerétí s prof. Miroslavem Vernerem (foto Martin Frouz)

Úvod > Nástěnka > Zemřel reis Ahmad, dlouholetý předák dělníků na českých archeologických výzkumech v Egyptě