Nový objev českých egyptologů na archeologické koncesi v Abúsíru

Od března tohoto roku pokračují archeologické práce Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze na jeho archeologické koncesi v Abúsíru nedaleko Káhiry. Práce se soustředí především na zpracování unikátních archeologických souborů z uplynulého roku, který vyvrcholil objevem mastaby lékaře Horního a Dolního Egypta, Šepseskafancha. Jeho hrobka byla vyhlášena šestým nejvýznačnějším světovým  archeologickým objevem roku 2013.

Vedle toho pokračovaly i menší odkryvné práce v podzemí zkoumaných hrobek. V jedné šachtě se podařilo narazit na nedotčenou pohřební komoru vysokého hodnostáře z doby druhé poloviny 5. dynastie, jehož jméno se však zatím nepodařilo určit. Místnosti dominuje velký vápencový sarkofág. Na jeho jižním konci stály v dřevěné skříňce celkem čtyři kamenné nádoby (kanopy) na uložení mumifikovaných ostatků.

Pohřební komora a zapečetěný sarkofág byly za přísných bezpečnostních podmínek 19. 3. 2014 otevřeny a zahájen jejich výzkum. Uvnitř sarkofágu ležel starší muž v natažené poloze s četnými ozdobami z fajánse a se svou oblíbenu vycházkovou holí. Jeho tělo vykazuje stopy mumifikace a bude v dalších týdnech analyzováno odborníky z Národního Muzea v Praze. Neporušený skelet je vítaným příspěvkem ke zkoumání antropologie a životních podmínek memfidské populace, stavitelů pyramid 3. tis. př. Kr. Nepochybně se jednalo o významného člena rodiny královských úředníků, která dokonce byla schopna pro jednoho svého člena získat za manželku královskou princeznu Šeretnebtej (její hrobku nalezl ústav v blízkém sousedství současného objevu již v roce 2012).

Nález byl učiněn v komplexu vysoce postaveného hodnostáře Nefera, který žil ve 24. stol. před Kr. Přesto, že výzkum není v této části archeologické koncese na jižním okraji Abúsíru ještě dokončen, lze i do budoucna očekávat další objevy. Česká egyptologie, která v posledních letech prochází zásadní ztrátou financí, tak stále dokazuje, že patří ke světové špičce.

Úvod > Nástěnka > Nový objev českých egyptologů na archeologické koncesi v Abúsíru