Vyšlo nové číslo časopisu Pražské egyptologické studie!

Po prvním anglickém vydání opět vychází české číslo Pražských egyptologických studií, které představí nejnovější objevy v Abúsíru, uskutečněné v roce 2015.

Byla zkoumána jak další šachtová hrobka z Pozdní doby v západní části lokality, tak i nekropole nekrálovských osob v jižním Abúsíru z období Staré říše. Jeden z příspěvků vás zavede také do Súdánu, kde v minulém roce proběhl další archeologický výzkum na lokalitě Sfinga v pohoří Sabaloka. Kromě prací Českého egyptologického ústavu se můžete seznámit i s vykopávkami polských a slovenských kolegů na lokalitě Tell el-Retábí. Shrnutí předběžných výsledků z expedic doplňují zprávy o zpracovávání nálezů. Jedna z nich prezentuje bádání v oblasti staroegyptského šperkařství, konkrétně fajánsových korálků. Druhý text zprostředkovává předběžné výsledky archeometalurgických analýz měděných předmětů ze sbírek Egyptského muzea Lipské univerzity.

Studie se soustřeďují na vybrané problémy staroegyptské civilizace a dějin egyptologie. Dvě se specializují na překlad a výklad náboženských textů z šachtové hrobky kněze Iufay. Další příspěvek se věnuje archeozoologickému zkoumání potravy sovy pálené, jak ji lze rekonstruovat na základě nálezů z Abúsíru. Poslední článek vás přenese na počátek 20. století a představí eugenické názory otce egyptské archeologie Williama M. Flinderse Petrieho.
Pozornost mnoha článků je zaměřena na archeologický materiál, který po dlouhou dobu zůstával nezpracovaný. Většina studií uvádí inovativní metody a přístupy, které přinášejí množství nových poznatků jak pro egyptologii, tak i pro jiné vědní obory.

Pražské egyptologické studie je možné objednat v e-shopu knihkupectví Karolinum a v e-shopu FF UK.

 Marie Peterková Hlouchová

 

Pes_XVI_obal Pes_XVI_obsah

Úvod > Nástěnka > Vyšlo nové číslo časopisu Pražské egyptologické studie!