Výstava Mezi Prahou a Káhirou v médiích

Ve čtvrtek 1. sprna 2019 byla  ve výstavních prostorách Karolina otevřena výstava Mezi Prahou a Káhirou. 100 let české egyptologie. V letošním roce totiž uplynulo 100 let od prvních egyptologických přednášek, které na Univerzitě Karlově v letním semestru roku 1919 vypsal soukromý docent František Lexa. Autory výstavy jsou egyptoložka Lucie Vendelová Jirásková a fotograf ČEgÚ FF UK Petr Košárek. Na výstavě a její propagaci se podíleli i Filozofická fakulta a Univerzita Karlova. Úvodním slovem výstavu otevřeli děkan FF UK, doc. Michal Pullmann, dlouholetý ředitel ČEgÚ FF UK a koncese v Abúsíru, prof. Miroslav Verner, chargé d’affaires velvyslanectví Egyptské arabské republiky v ČR, Rani Qenawi a vnuk Františka Lexy, Jiří Lexa.

Na výstavě je kromě mnoha fotografií z archivu, které byly poprvé zveřejněné, nebo 3D modelů objevených předmětů, i nové video o šachtových hrobkách z Abúsíru:

Výstava byla otevřena za velké pozornosti českých médií, 1. srpna bylo jedním z hlavních témat Událostí ČT právě výročí české egyptologie. Zde uvádíme přehled odkazů:

K vernisáži bylo publikováno i video na YouTube kanálu Univerzity Karlovy:

Vernisáž a výstavu zachytila na svých fotografiích Marie Fišerová:

Úvod > Nástěnka > Výstava Mezi Prahou a Káhirou v médiích