Cenu za vědu a výzkum Česká hlava obdrží profesor Miroslav Bárta

Jedním z laureátů prestižního ocenění Česká hlava za rok 2019 je i ředitel Českého egyptologického ústavu FF UK profesor Miroslav Bárta, a také prorektor pro vnější vztahy Univerzity Karlovy. Vláda to v pondělí schválila na doporučení vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI).

„To, že jsem obdržel nejprve nominaci na tuto cenu od prestižní skupiny vědců v RVVI a posléze ji skutečně získal, vnímám nejen jako ocenění vlastní práce, ale zejména jako vyjádření smyslu a důležitosti archeologického bádání o starověkém Egyptě a starověku obecně, ale i jako komparativního mezioborového studia komplexních civilizací v rámci dlouhých časových řad. Ceny Česká hlava si velice vážím, protože ukazuje na relevanci a důležitost historického bádání nejen na FF UK, ale v rámci celé Univerzity Karlovy. Cenu chápu jako uznání práce celé české egyptologie,“ řekl Bárta redakci univerzitního časopisu iForum.

Profesor Bárta je od roku 2010 držitelem koncese v archeologické lokalitě v egyptském Abúsíru a má za sebou řadu významných archeologických objevů i publikací. Cena bude slavnostně předána 24. listopadu.

Aktualita na webových stránkách Univerzity Karlovy.

Foto: René Volfík

Úvod > Nástěnka > Cenu za vědu a výzkum Česká hlava obdrží profesor Miroslav Bárta