Egyptští králové v Praze

Nálezy z českých archeologických výzkumů v Abúsíru spolu s dalšími artefakty nevyčíslitelné historické a umělecké hodnoty po dlouhých přípravách konečně dorazily do Prahy!

Artefakty, které za neobvykle složitých a přísných opatření přicestovaly z Egypta, Německa a různých míst ČR, budou od 31. srpna 2020 představeny v Národním muzeu v rámci výstavy Sluneční králové. I přes komplikace způsobené celosvětovou pandemií, uzavřenými hranicemi a omezením osobního kontaktu se tak podařilo uskutečnit kulturní událost, o jejíž realizaci usilovalo již několik generací egyptologů.

Poprvé budou české i zahraniční veřejnosti představeny nálezy z výzkumů, které Český (původně Československý) egyptologický ústav v Egyptě provádí od roku 1960. Návštěvníci se na výstavě budou moci setkat nejen s exponáty představujícími Abúsír doby 5. dynastie, kdy Egyptu vládli tzv. sluneční králové, ale také s předměty odkrývající další historický, kulturní a náboženský vývoj egyptské civilizace.

Více než 100 předmětů je pro tuto ojedinělou výstavu zapůjčeno přímo ze sbírek Egyptského muzea v Káhiře a několika lokálních egyptských muzeí. Nejnovější objevy byly na výstavu dopraveny dokonce přímo z polního skladu české archeologické expedice umístěného v depozitáři Památkové správy v Sakkáře.

 

Kromě hlavních organizátorů výstavy, českých i egyptských kurátorů, zástupců Národního muzea, Univerzity Karlovy a Českého egyptologického ústavu a za asistence speciálních sil Policie ČR a médií přivítal egyptské nálezy v Praze také prof. Miroslav Verner, dlouholetý ředitel Českého egyptologického ústavu a objevitel mnohých z nich. Za jeho působení v čele egyptologického ústavu započala snaha o uspořádání této výstavy, která bude v Praze zahájena až nyní, po vystřídání několika dalších ředitelů, odkrytí nových objevů a odhalení dalších tajemství starověké civilizace na Nilu.

 

 Jiří Janák, ředitel Českého egyptologického ústavu FF UK

 Miroslav Bárta, vedoucí českých archeologických výzkumů v Egyptě

Úvod > Nástěnka > Egyptští králové v Praze