Výstava Sluneční králové je otevřena!

30. srpna proběhlo v reprezentativních prostorách panteonu Národního muzea v Praze slavnostní otevření ojedinělé výstavy Sluneční králové za účasti představitelů vlád České republiky a Egyptské arabské republiky, Parlamentu ČR a Nejvyšší rady pro památky Egypta, diplomatického sboru, vedení Národního muzea, zástupců kolegia rektora Univerzity Karlovy, Filozofické fakulty, Českého egyptologického ústavu a mnoha dalších vzácných hostů. Dopolední tiskovou konferenci, slavnostní zahájení i první komentované prohlídky výstavou živě přenášela Česká televize.

Jménem týmu Českého egyptologického ústavu bych chtěl poděkovat všem hostům za účast a především za respektování přísných bezpečnostních a zdravotních omezení, které s sebou přineslo otevírání takto významné výstavy v takto neobvyklé době. Děkuji také společnosti Respilon Group s. r. o. za to, že členy egyptologického ústavu i hosty slavnostního zahájení vybavila respirátory.

Na výstavě Sluneční králové se návštěvníci mohou seznámit nejen s významnými archeologickými objevy týmu Českého (dříve Československého) egyptologického ústavu za posledních 60 let, ale také s životem a kulturou starých Egypťanů, tak jak je dokládají archeologické výzkumy pyramidového pole v Abúsíru během více než 3000 let faraonské civilizace. Výstava je v Národním muzeu od 31. srpna 2020 otevřena veřejnosti a potrvá do 7. února 2021.

Přeji všem jejím návštěvníkům krásný zážitek.

  Jiří Janák

 

Výstava Sluneční králové (Národní muzeum)

Tisková konference (Česká televize)

Slavnostní zahájení (Česká televize)

Večerní pořad „Sluneční králové (Česká televize)

Úvod > Nástěnka > Výstava Sluneční králové je otevřena!