Zemřel Ramadán Badrí Hussein (1971 – 2022)

S velkým zármutkem oznamujeme, že nás opustil náš milý egyptský kolega Ramadán Badrí Hussein (1971-2022), který byl nejen vynikajícím a talentovaným egyptologem, ale především naším velmi dobrým přítelem. Dr. Hussein studoval na Káhirské univerzitě a následně pracoval v Nejvyšší radě pro památky Egypta. Díky svým schopnostem a pracovnímu nasazení pak získal několik prestižních zahraničních stipendií, působil na Brownově univerzitě v Providence, USA a na Univerzitě v Tübingen, kde stal se mezinárodně uznávaným badatelem v oblasti analýzy a interpretace náboženských textů Pozdní a Sajsko-Perské doby. Nejvíce se ale během své úspěšné, ale bohužel poměrně krátké profesní dráhy proslavil výzkumem šachtových hrobek v Sakkáře a objevem mumifikačního komplexu nedaleko Venísovy pyramidy.

 

 

Ramadána, nejprve kolegu a později přítele, jsem znal dlouhé roky. Nejprve jako talentovaného studenta z Brown University, který se záhy stal vedoucím zásadního projektu zaměřeného na výzkum pohřebiště šachtových hrobek poblíž Venísova zádušního chrámu a pyramidy v Sakkáře. Jsem si jistý, že právě zde, hned po jeho rodině, spočívalo jeho srdce. Ramadán byl skvělý člověk, stejně skvělý vědec a jeho srdce bilo pro Egypt, který s jeho současností i slavnou minulostí miloval nade vše a dával to najevo myšlenkami, slovy i činy. Jeden z velkých talentů své generace zdaleka nestihl vše, co plánoval. A prázdno vzniklé jeho odchodem zůstane dlouho nevyplněné. Kráčej krásně po krásných cestách a ať všemocný Bůh opatruje tvou rodinu, příteli.

Miroslav Bárta

 

Ramadán Hussein byl nejen vynikajícím badatelem a milujícím otcem, ale také dobrým přítelem všem, kteří ho znali. I my v Českém egyptologickém ústavu na něj budeme vzpomínat jako na skvělého egyptologa a dobrého kamaráda, který byl vždy ochoten poradit a pomoci, nebo se jen tak bavit o všem možném. Bez Ramadána bude bádání o staroegyptském náboženství Pozdní doby zase o něco složitější a o mnoho smutnější. Věřím, že jeho duše spočívá v pokoji v Boží blízkosti a že Ramadán již zná odpovědi na otázky, nad kterými jsme si společně lámali hlavy.

 

Jiří Janák

 

Úvod > Nástěnka > Zemřel Ramadán Badrí Hussein (1971 – 2022)