Z vernisáže výstavy Kouzlo objevování: od hieroglyfů k Tutanchamonovi

Dlouho a pečlivě připravovaná výstava Kouzlo objevování: od hieroglyfů k Tutanchamonovi byla včera večer slavnostně zahájena prof. Milenou Králíčkovou, rektorkou Univerzity Karlovy, jeho excelencí, panem Saidem Mohamedem Elsaidem Hindamem, velvyslancem Egyptské arabské republiky a prof. Miroslavem Bártou, vedoucím koncese Českého egyptologického ústavu v Egyptě.

Výstavu uspořádal v prostorách Karolina Český egyptologický ústav Univerzity Karlovy, který si v letošním roce připomíná 200 let od rozluštění hieroglyfů a tudíž faktického vzniku egyptologie jako vědeckého oboru a 100 let od objevení slavné Tutanchamonovy hrobky. Výstava připomíná tato dvě významná výročí a osoby, které jsou s nimi spojeny. Návštěvníkům se tak nabízí možnost získat více informací o staroegyptském písmu a jazyku a nahlédnout pod roušku tajemstvím opředených hieroglyfů, nebo si prohlédnout model Rosettské desky, která významně přispěla k jejich rozluštění, ve skutečné velikosti.

Po průchodu zazdívkou opatřenou pečetěmi královského pohřebiště v Údolí králů se ocitnou v Tutanchamonově hrobce, kde se dozví podrobnosti z příběhu jejího objevení, prohlédnou si model této výjimečně malé, ale bohatě vybavené hrobky, nebo se přímo projdou panovníkovou pohřební komorou.

Výstava je pro všechny návštěvníky otevřena denně od 10:00 do 18:00 až do 31. 12. 2022 (kromě 24. 12. a 25. 12. 2022). Vstup je volný.

Připravujeme také komentované prohlídky pro veřejnost a program pro školy, o nichž se brzy dozvíte více.

 

 

Úvod > Nástěnka > Z vernisáže výstavy Kouzlo objevování: od hieroglyfů k Tutanchamonovi